Sindicatele se pronunță împotriva majorării vârstei de pensionare a femeilor

14:29, 7 octombrie 2015 | Social | 678 vizualizări | Nu există niciun comentariu | Autor:
Adresa scurtă: http://flux.md/9k84C

Potrivit sindicaliștilor, în cazul în care intenția autorităților de a majora cu cinci ani vârsta de pensionare a femeilor, până la cea la care se pensionează bărbații, ar fi pusă în aplicare, atunci femeile ar fi nevoite să suporte o povară mult prea grea. Aceste poziții au fost expuse în cadrul unei dezbateri publice, organizate de Ministerul Muncii.

Totuși, potrivit reprezentanților sindicatelor, dacă se vrea această majorare a vârstei de pensionare, atunci autoritățile ar trebui neapărat să îmbunătățească condițiile de muncă în care vor fi nevoite să lucreze acestea, menționând starea de sănătate precară, în pofida creşterii speranţei de viaţă a acestora. În același timp, sindicatele sesizează austeritatea bugetului de stat şi insistă asupra suplinirii acestuia prin diminuarea muncii la negru şi practicii achitării salariilor în plic.

Pe de altă parte, majorarea vârstei de pensionare a fost susținută de tinerii şi pensionarii activi, prezenți la dezbaterile publice, dar în anumite condiţii. Printre acestea se numără excluderea privilegiilor de care se bucură demnitarii de stat, judecătorii, militarii şi unii funcționari publici la calcularea pensiilor şi introducerea unor condiții de echitate valabile pentru toţi.

Totodată, susţinătorii majorării vârstei de pensionare pledează pentru eliminarea discriminării în bază de vârstă la angajarea în câmpul muncii.

Republica Moldova are o rată a speranţei de viaţă de circa 69,51 ani, pe când în vecine, speranța de viață depășește 80 de ani.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la data de 1 iunie 2015, la evidență se aflau 672, 6 mii de beneficiari de pensii. Două treimi din totalul pensionarilor beneficiari de pensie pentru limita de vârstă o constituie femeile. Majorarea vârstei de pensionare este una din condițiile impuse de Fondul Monetar Internațional.

 

 

Articole relevante

Comentariu: Sărmanii tineri, săraci la bătrânețe
accesări 1177
În Germania trăiește în prezent cea mai prosperă generație de pensionari din istoria țării. Pentru tinerii de azi este însă mult mai greu să strângă b...
Sindicatele: angajatorii se îmbogățesc prin exploatarea salariaţilor...
accesări 351
Contracararea muncii „nedeclarate” şi a achitării salariilor „în plic”, unificarea sistemului de pensionare în Moldova şi neadmiterea majorării limite...
Ce site-uri preferă femeile și bărbații din Moldova?
accesări 1941
Femeile și bărbații au preferințe diferite în ceea ce privește conținutul din spațiul virtual. Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului (BATI) a p...
Omul unisex: „El” şi „ea” devin genul neutru „ze” la...
accesări 1288
Într-o broșură pentru studenţi care este distribuită în campusul Universităţii Oxford, studenţii sunt îndemnaţi să nu folosească termeni care indică f...

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *