Eurostat: România este ţara cu cea mai mare inegalitate dintre bogaţi şi săraci din UE. Procentul a tot crescut în ultimii ani

14:21, 8 iunie 2016 | Social | 856 vizualizări | Nu există niciun comentariu | Autor:
Adresa scurtă: http://flux.md/9XPN1

România este de departe ţara cu cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci din Uniunea Europeană, în condiţiile în care cei mai prosperi 20% dintre români au venituri de peste şapte ori mai mari decât cei mai săraci 20% dintre locuitorii ţării, arată statisticile publicate de către Eurostat, oficiul european de profil.

Datele Eurostat, colectate anul acesta, dar valabile pentru anul 2014 la nivelul ansamblului comunitar, arată că, la nivelul Uniunii Europene, primii 20% dintre locuitori după venituri câştigă de 5,2 ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre locuitori.

Însă la nivelul blocului comunitar diferenţele sunt mari. Astfel, România este ţara din UE cu cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci, în condiţiile în care primii 20% dintre locuitori au venituri de 7,2 ori mai mari decât cei 20% cu cele mai mici încasări.

În clasamentul inegalităţii din UE, România este urmată de Bulgaria şi Spania – cu un raport de 6,8 între veniturile celor mai bogaţi şi veniturile celor mai săraci, şi Estonia, Grecia şi Letonia (6,5).

La polul opus, statele cele mai „egalitare“ sunt Cehia (cu un raport de 3,5 între veniturile bogaţilor şi veniturile săracilor), Finlanda (3,6), Slovenia (3,7), Olanda (3,8) şi Belgia (3,8).

„Datele privind inegalitatea economică au devenit foarte importante pentru a estima sărăcia relativă, pentru că distribuţia resurselor economice poate avea un raport direct cu dimensiunea şi cu profunzimea fenomenului sărăciei“, se arată în raportul Eurostat.

Vezi și  Economia cunoașterii este un mit. Nu avem nevoie de universități pentru a o hrăni

Seriile Eurostat arată că România este ţara în care inegalitatea dintre bogaţi şi săraci a crescut cel mai puternic în ultimii ani, în special în perioada 2013-2014, de la o diferenţă între veniturile extremelor de 6 în 2010 la 6,2 în 2011, 6,3 în 2012, 6,6% în 2013 şi 7,2 în 2014.

La nivelul UE, diferenţa de venituri între cei mai prosperi 20% dintre cetăţeni şi cei mai săraci 20% a crescut de la 4,9 în 2010 la 5,2 în 2014.

Dintre statele din zonă nemembre ale UE, Macedonia are un raport al inegalităţii între bogaţi şi săraci identic cu cel din România, în timp ce în Serbia inegalitatea este chiar mai mare, cu un raport de 9,8 între veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor, potrivit Eurostat, citat de News.ro.

România are pe teritoriul său şi „polii sărăciei“ din UE, respectiv zonele Vaslui şi Botoşani.

Raport ONU: 40% din populaţie trăieşte în sărăcie

Potrivit unui raport ONU din 2015, 40% din populaţie este afectată de sărăcie, iar 34,1% dintre copii suferă de lipsuri materiale extreme. “Mulţi oficiali sunt într-o stare de negare în ce priveşte gradul de sărăcie în ţară şi discriminarea celor aflaţi în sărăcie extremă, în special romii”, spunea în noiembrie 2015 Philip Alston, raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul misiunii pe care a avut-o în România.

Vezi și  Principesa Margareta: "Sunt pregătită pentru reinstaurarea monarhiei"

“Mi s-a spus de multe ori că sărăcia este o alegere. Este, într-adevăr, dar alegerea este făcută prea adesea la nivel de politici guvernamentale”, a mai spus Alston, conform Mediafax.ro.

“Raportul detaliază o serie de statistici cunoscute. România s-a plasat constant pe ultimele locuri în ceea ce priveşte sărăcia şi excluziunea socială în cadrul Uniunii Europene. (…) După orice standarde ne-am uita, procentele sunt mici pentru o ţară mare cum este România. (…) În plus, faţă de 40 la sută din populaţie care este în risc de sărăcie sau de excluziune socială, se estimează că 29 la sută au lipsuri materiale severe, procentul fiind de aproape trei ori mai mult decât media UE”, a mai spus atunci raportorul ONU.

“Dacă România nu îşi rezolvă problema sărăciei, poţi presupune că nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deşi sunt colectate taxe la stat, reflectă de fapt o decizie politică. Banii există şi este şi mai important că există motive clare pentru care nu sunt disponibili şi mai mulţi bani. Mai multe guverne din România au făcut alegeri la nivel de politici publice pentru a îmbunătăţi traiul celor care erau deja într-o situaţie bună, nu pe al celor mai săraci. Evaziunea fiscală este ridicată şi există un mare grad de corupţie care scad veniturile la buget. Chiar şi atunci când se iau măsuri pentru eradicarea corupţiei, doar o mică parte a banilor sunt confiscaţi. E o parte bună, pentru că aici scapi cu banii dacă eşti corupt”, a arătat oficialul.

Vezi și  Bogdan Diaconu: Cei trei Iuda…

Critici pentru autorităţi

Philip Alston a mai arătat că, în România, au existat decizii semnificative pentru dublarea alocaţiilor pentru copii şi pentru scăderea TVA, însă, în opinia sa, aceste măsuri s-au luat fără a fi analizate efectele lor.

“Atât cât mi-am putut da seama, nu au existat studii serioase care să analizeze impactul acestor decizii asupra categoriilor de populaţie cele mai sărace. Analizele făcute au fost insuficiente asupra consecinţelor şi au fost folosite fonduri care ar fi putut fi utilizate pentru cei afectaţi de sărăcia extremă”, a mai arătat raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului.

“Când am întrebat de ce taxa unică de 16 la sută nu poate fi scoasă, au spus că nu vor să introducă prea mare complexitate în sistem. (…) Până şi cei de la FMI ne-au spus că sistemul de impozitare din România este mult prea regresiv, astfel încât pune o povară prea mare pe categoriile de venit cele mai mici. Contribuţiile încep să se aplice de jos şi se menţin în acelaşi procent până la cei cu venituri foarte mari. FMI a zis că ar trebui mai mult spaţiu financiar pentru cheltuieli sociale”, arăta Philip Alston.

sursa: Adevărul Financiar

Articole relevante

STUDIU: Doar 16% din adolescenţii români vor să emigreze
accesări 1236
Tinerii români nu sunt descurajaţi de oportunităţile pe care le pot avea dacă rămân în ţară pentru studii sau pentru angajare, doar 16% din ei contemp...
Eurostat: Populația României stă în cele mai mici case din UE și îmbăt...
accesări 968
Populatia Romaniei cunoaste una dintre cele mai bruste rate de imbatranire, pe fondul migratiei si a prabusirii natalitatii, in conditiile in care rom...
STUDIU: Personalitatea naţională a românilor este bipolară, corespunde...
accesări 957
Un studiu realizat de o echipă de psihologi din Cluj-Napoca şi Bucureşti despre profilul naţional de personalitate al românilor - prezentat în premier...
7 din 10 angajați români muncesc peste program și tot nu se descurcă c...
accesări 1331
Românii lucrează mai multe ore suplimentare decât angajații din alte tari și beneficiază de flexibilitate la locul de munca doar în anumite cazuri, ar...
Armata Română se pregătește de război. Începe recrutarea tinerilor de ...
accesări 1164
De la 1 ianuarie 2017, persoanele care vor dori să devină rezerviști voluntari vor trebui să îndeplinească cerințele impuse de o nouă lege, care a fos...
Eurostat: Un român din patru se zbate în sărăcie severă
accesări 3636
Aproape un sfert din populația României se confruntă cu lipsuri materiale severe, potrivit datelor valabile pentru anul 2015 publicate, joi, de Biroul...
Comentariu: Sărmanii tineri, săraci la bătrânețe
accesări 1177
În Germania trăiește în prezent cea mai prosperă generație de pensionari din istoria țării. Pentru tinerii de azi este însă mult mai greu să strângă b...
Sondaj: 39,7 la sută din români cred că unirea ar aduce avantaje Român...
accesări 783
Doar 39,7 la sută din români consideră că unirea cu Republica Moldova ar aduce mai multe avantaje pentru România, în timp ce 28,5 la sută cred afirmă ...
Un oficial român a condamnat abuzurile autorităţilor norvegiene faţă d...
accesări 1113
Senatorul român, Titus Corlăţean, membru al delegaţiei Parlamentului României la APCE, a criticat dur comportamentul abuziv al autorităţilor norvegien...
Navighează dupa cuvinte-cheie: ,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *