Serviciul de Informaţii şi Securitate al Moldovei va fi lichidat

14:41, 16 februarie 2016 | Politica | 2102 vizualizări | Un comentariu | Autor:
Adresa scurtă: http://flux.md/pilid

Ministerul Justiţiei a avizat pozitiv un proiect de lege care prevede crearea Serviciului Naţional de Informaţii al Republicii Moldova.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) urmează să fie lichidat, iar în locul lui va fi creat Serviciul Naţional de Informaţii (SNI) al Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens, înaintat de deputatul liberal Veaceslav Untilă.

Potrivit notei informative, proiectul legii privind SNI a fost elaborat în vederea implementării Strategiei de reformare a SIS. Documentul prevede că SNI va fi autoritate publică autonomă specializată în domeniul asigurării securităţii naţionale. În proiect sunt reglementate detaliat atribuţiile, obligaţiile şi drepturile Serviciului şi stabilite suplimentar atribuţiile în domeniul asigurării securităţii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Moldovei de peste hotare şi a personalului acestora.

Ministerul Justiţiei propune însă Parlamentului amendarea unor articole din proiectul de lege prezentat spre avizare.

Astfel, ministerul propune excluderea din document a articolului care consemnează că nu este vorba despre o reorganizare a SIS.

„Reorganizarea unei instituţii presupune schimbarea formei sale juridice de organizare în altă autoritate. În conformitate cu Strategia de reformare a SIS, unul din obiectivele acesteia este determinarea locului Serviciului în sistemul organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice prin ajustarea normelor juridice relevante, nu şi reorganizarea acesteia”, se notează în proiectul de lege.

După avizul dat de Guvern, proiectul de lege privind  Serviciul Naţional de Informaţii al Republicii Moldova va fi înaintat în Parlament spre examinare şi aprobare.

sursa: Sputnik Moldova

Articole relevante

SIS neagă autenticitatea „notei informative” secrete publi...
accesări 2023
Serviciul de Informație și Securitate neagă autenticitatea „notei informative” semnate de directorul SIS Mihai Balan, adresată președintelui Republici...