Moldova în obiectivul NATO?

15:21, 11 noiembrie 2015 | Politica | 1224 vizualizări | Nu există niciun comentariu | Autor:
Adresa scurtă: http://flux.md/rTTpd

NATO este în ofensivă în Estul Europei. Organizația Nord Atlantică continuă implementarea propriei strategii de securitate, dar și consolidarea capacității de apărare a statelor partenere precum Moldova, Georgia sau Iordania. În aceste zile țara noastră este vizitată de reprezentanți ai țărilor membre NATO precum Statele Unite și Germania care sunt implicați cu fonduri și expertiză pentru sporirea capacității de apărare în regiune.

Totodată, în perioada 11-13 noiembrie Parlamentul Republicii Moldova găzduiește cel de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO, la care participă înalți demnitari din cadrul acestei structuri, iar discuțiile se axează pe „Viitorul european al Republicii Moldova: contextul regional și provocările interne”.

Fiind solicitat să comenteze această activizare a Organizației Atlanticului de Nord în Moldova, sociologul Octavian Racu a menționat că SUA își promovează interesele în regiunea Europei de Est și pune piedici dezvoltării relațiilor dintre Germania și Rusia.

 În opinia lui, „expansiunea militară este legată, de regulă, de expansiunea economică. Deci, în contextul în care SUA este cointeresată de încheierea unui acord transatlantic, care presupune includerea Uniunii Europene și a întreg spațiului european în sfera influenței economice americane, desigur este nevoie și de extinderea prezenței militare, în special în spațiul est-european. În acest context, desigur că pentru SUA este importantă și prezența în Republica Moldova, ca un stat care se află la frontiera între interesele rusești și americane. În primul rând este vorba de așa-numitul „cordon sanitar”, care, din punct de vedere geopolitic, are sarcina de a crea un spațiu de izolare între Germania și Rusia. Cel mai probabil, interesul mai accentuat al reprezentanților NATO în republica Moldova este legat anume această strategie americană”.

În discursul său de la deschiderea Seminarului Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO, organizat la Chișinău, vice-președintele acestei structuri, Paolo Alli, a menționat că Republica Moldova poate urma calea Finlandei, Suediei sau Elveției care au arătat că pot fi țări neutre sau neafiliate unui bloc militar, dar pot beneficia de o cooperare fructuoasă cu NATO”. Paolo Alli a mai spus citez: „NATO are instrumente importante pentru a ajuta Moldova. Adunarea Parlamentară NATO este gata să sprijine aspirațiile Moldovei de a avea o cooperare mai strânsă cu Alianța Nord-Atlantică”.

Sputnik Moldova l-a întrebat pe juristul și expertul în relații internaționale Radu Bușilă care, în opinia sa, este calea pe care trebuie să o aleagă Republica Moldova pentru a evita un conflict în regiune și care să fie în interesul strategic al țării noastre.

 „Evenimentul de la Chișinău, organizat sub egida NATO, se înscrie în logica confruntării dure a Occidentului cu Federația Rusă, la care, din păcate, Republica Moldova se implică sub o formă sau alta. Consider că Republica Moldova nu trebuie să aibă nici o atribuție la confruntarea dată. Țara noastră are nevoie de relații bune și cu țările occidentale, dar și cu Rusia. Adică, statutul de neutralitate permanentă ar trebui afirmat cât se poate de vocal pe plan internațional. În acest sens noi avem prevederile constituționale la care putem face trimitere și care sunt valabile și, sper eu, vor fi valabile de acum încolo. Țara noastră trebuie să își mențină echidistanța în conflictul dintre americani și ruși. Altfel, riscăm să fim folosiți ca vârf de lance în jocul SUA contra Rusiei, iar asta ar contribui și mai mult la destabilizarea situației politice din țară. Din păcate, guvernarea de după 2009 este una aservită intereselor cercurilor de influență occidentale, în detrimentul intereselor noastre naționale.  Așa s-a întâmplat cu semnarea Acordului de asociere și liber schimb cu UE.  Cochetăriile cu NATO se înscriu în aceeași logică de subordonare a intereselor noastre naționale Occidentului și contribuie la deteriorarea relațiilor RM cu Rusia, care totuși este un partener politic și economic vital pentru țara noastră”, a declarat Radu Bușilă.

Reamintim că potrivit sondajului prezentat la 9 noiembrie de reprezentanța în Moldova a Institutului Republican Internațional al Statelor Unite doar 19 la sută din cetățenii Republicii Moldova sunt în favoarea aderării țării noastre la NATO, iar 35 la sută s-au pronunțat împotriva acestei opțiuni.

Articole relevante

România, dispusă să susțină R. Moldova în crearea Oficiului de legătur...
accesări 543
România este dispusă să susțină Republica Moldova în crearea Oficiului de legătură NATO, acesta fiind apreciat ca un pas important în procesul de refo...
Fost ambasador al Ucrainei la Chișinău: Unirea Moldovei cu România nu ...
accesări 2848
Unirea Moldovei cu România este „unul dintre proiecte care astăzi nu are un conținut real”, consideră fostul ambasador al Ucrainei în Moldova Serghei ...
Analist politic român: În RM s-a constituit un regim oligarhic care a ...
accesări 444
„Suntem în faţa unui blocaj, blocaj total în implementarea reformelor”, aceasta este părerea analistului politic român Armand Goşu în legătură cu situ...
De ce cetățenii moldoveni se opun aderării la NATO?
accesări 2225
Diminuarea simpatiilor în societatea noastră față de ideea aderării la NATO arată că cetățenii au început să înțeleagă rolul adevărat al acestei organ...
NATO intervine în Republica Moldova
accesări 1893
O delegație oficială a NATO se află în Republica Moldova, unde poartă discuții cu autoritățile moldovenești în domeniul sporirii capacității de apărar...

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *