Candu potrivește mai bine lațul financiar al FMI la gâtul Republicii Moldova

20:48, 22 noiembrie 2017 | Politica | 896 vizualizări | 4 Comentarii | Autor:
Adresa scurtă: http://flux.md/WGSdt

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, vrea ca Banca Mondială să continue „suportul oferit în procesul de dezvoltare economică a țării și crearea unui mediu atractiv pentru investitori”.

Despre aceasta speakerul a discutat miercuri în cadrul unei întrevederi cu directoarea regională a Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kahkonen, ne informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Candu a vorbit pe un ton exaltat despre „progresele pe care Republica Moldova continuă să le înregistreze” nu pur și simplu, ci grație „sprijinului experților Băncii Mondiale și ai altor parteneri externi”.

Este cazul să remarcăm faptul că spicherul moldovean bravează, erijându-se drept un „zecist” local al structurilor financiare internaționale și asta la doar câteva ore după ce expertul în economie, Veaceslav Ioniță, a avertizat, făcând trimitere la statistici și la cifre oficiale, că bugetul țării pentru anul 2018 depinde totalmente de „mila” unor structuri financiare internaționale (numite și „donatori”). În situația creată, republica Moldova nu va ajunge într-un colaps bugetar în 2018 doar dacă așa vor decide „donatorii” din afară.

În cadrul întâlnirii Andrian Candu le-a spus reprezentanților Băncii Mondiale că pe agenda Parlamentului se regăsesc o serie de modificări și completări legislative necesare pentru liberalizarea economiei, eficientizarea activității în domeniul financiar-bancar și consolidarea capacităților funcționale ale instituțiilor de stat. Totodată, Speakerul s-a referit la importanța sprijinului oferit de Banca Mondială în perfecționarea cadrului legal ce vizează taxele, măsurile regulatorii, sistemul de subvenționare în agricultură, managementul riscurilor.

Serviciul de presă al Parlamentului ne mai informează că după ce l-a ascultat pe spicherul moldovean, directoarea regională a Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kahkonen a salutat acțiunile întreprinse de autorități le moldovene.

Bineînțeles, printre acțiunile și măsurile realizate și preconizate de guvernarea de la Chișinău se numără multipli pași care sunt cu adevărat necesari. Însă cetățeanul moldovean care dorește să trăiască într-o țară suverană, ar putea să-l întrebe pe spicherul Andrian Candu, de ce autoritățile Republicii Moldova au transformat țara într-o entitate docilă unor instituții externe, care îi dictează practic toată agenda internă și o poate deconecta oricând de la „perfuzia” pecuniară.

Probabil sunt mulți cetățenii care ar dori să afle ce strategii și tactici completează arsenalul programului actualei guvernări, care ar fi îndreptate spre fortificarea suveranității țării.

Probabil echipa care conduce azi Republica Moldova nu este la curent cu ceea ce experții de talie internațională au constatat și anume că nu există nicio țară care ar fi devenit prosperă prin programele unor instituții ca FMI și Banca Mondială! Poate că cei care conduc azi Republica Moldova își propun să șteargă această pată de pe fața BM și FMI?

Articole relevante

Parlamentul intenționează să excludă orice imunitate pentru deputați...
accesări 464
O astfel declarație a fost făcută astăzi de președintele Parlamentului Adrian Candu în cadrul unui briefing. „Luând în considerație voința celor 40...
Roșca: Declarația lui Candu, un semn că dosarul BEM va merge mai depar...
accesări 1111
Politicianul Iurie Roșca consideră că declarația lui Andrian Candu privind implicarea liderilor PLDM în furtul de la BEM ar putea însemna că, în curân...
Candu nu a exclus atribuirea unui statut special pentru Transnistria
accesări 1282
Spicherul Parlamentului RM, Andrian Candu, a vorbit despre posibilitatea atribuirii pe viitor a unui statut special pentru regiunea transnistreană. ...
Candu: protestatarii care vor bloca ieşirea din Parlament trebuie pede...
accesări 462
Preşedintele Parlamentului susţine că manifestanţii care vor bloca la 15 octombrie toate ieşirile din Parlament trebuie pedepsiţi conform legislaţiei ...
PSRM a inițiat procedura de demitere a lui CANDU
accesări 501
PSRM a inițiat  procedura de demitere a președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Socialiștii s-au arătat nemulțumiți de faptul că în cadrul ședințe...
Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,