Filip vrea să le transmitem urmașilor un „râu curat”, dar oare câtă apa va mai curge pe Nistru » FLUX on-line | Filip vrea să le transmitem urmașilor un „râu curat”, dar oare câtă apa va mai curge pe Nistru

Filip vrea să le transmitem urmașilor un „râu curat”, dar oare câtă apa va mai curge pe Nistru

16:58, 13 aprilie 2018 | Actual | 493 vizualizări | Nu există niciun comentariu | Autor:

Vineri la ședința Guvernului, Premierul Pavel Filip a vorbit despre rezultatele vizitei sale la Kiev, subliniind că unul dintre subiectele ce au fost discutate este cel al ecosistemului râului Nistru.

Premierul moldovean a declarat că a pus accentul pe importanța păstrării și dezvoltării ecosistemului râului Nistru. Șeful cabinetului este de părere că „se speculează foarte mult pe tema ecosistemului râului Nistru”, dar a dat asigurări că „acesta este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană”.

„Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani și jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru și realizări”, susține Filip.

Potrivit premierului, o realizare importantă în acest sens este faptul că a fost aprobată componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru. Partea ucraineană și-a desemnat și reprezentanții săi în această structură.

„Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia a fost creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a ținut să sublinieze Pavel Filip.

El a mai spus că părțile au avansat în procesul de negocieri a acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Documentul oferă un loc de o importanță mare componentei mediului.

Chișinăul și Kievul i s-au adresat Comisiei Europene cu o solicitare de asistență pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru. În acest context Filip a mai subliniat că programul de dezvoltare energetică al autorităților ucrainene, ce prevedea construcția în cascadă a încă șase centrale hidroenergetice pe Nistru, nu poate fi pus în aplicare fără acordul Republicii Moldova datorită prevederilor Acordului de la Roma.

„Acordăm o atenție sporită și avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăție comună, este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău, dar și pentru Odessa, de aceea avem obligația să transmitem și urmașilor noștri un râu curat”, s-a arătat sigur premierul.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,