Decizie EMBLEMATICĂ: Primul CETĂŢEAN de ONOARE al raionului Orhei – PAUL GOMA

16:46, 2 octombrie 2015 | Cultura | 912 vizualizări | Nu există niciun comentariu | Autor:
Adresa scurtă: http://flux.md/teLSd

Scriitorul disident originar din părţile Orheiului, Paul Goma, este primul cetăţean de onoare al raionului Orhei. Până acum, Consiliul Raional (CR) Orhei nu i-a conferit acest titlu niciunei personalităţi, deşi Regulamentul de rigoare există deja de aproape 5 ani.

Decizia despre conferirea titlului de cetatean de onoare scriitorului disident Paul Goma, a fost adoptată de CR Orhei, în şedinţa de joi, 1 octombrie – cu o zi înainte ca scriitorul să împlinească 80 de ani.

Vezi și  Orheiul va fi ”curățat” de cazinourile electronice

Această chestiune a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei, la propunerea preşedintelui raionuşui, Tudor Golub.

Decizia, pe care Golub a numit-o emblematică, a fost susţinută de majoritatea covârşitoare a consilierilor raionali, cu o singură abţinere.

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, judeţul Orhei. La vârsta de 9 ani, s-a refugiat împreună cu părinții în România, din calea Armatei Sovietice.

Goma este unul din cei mai cunoscuţi disidenţi de pe vremea României comuniste, supranumit Soljenițîn-ul României.

Vezi și  Simpozionul de Artă „Moldovan Art for Your Heart” la Bruxelles

Pamânteanul nostru este apreciat pentru romanele despre închisorile comuniste cum ar fi „Ostinato”, „Patimile după Pitești”, „Gherla”, „Garda inversă”, dar si pentru astfel de lucrari ca romanul “Din calidor” care evoca imagini din copilaria sa din satul Mana, judetul Orhei.

În anul 2013, Paul Goma, care locuieşte în Franţa, a primit cetăţenia moldovenească.

sursa: Radio Orhei

Articole relevante

Hotărâre ISTORICĂ a Bisericii Ortodoxe Române: Anul 2017 va fi dedicat...
accesări 2565
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat o hotărâre de importanță istorică. Astfel, în ședința de lucru al organismului care păstorește român...
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *